en

Joel Peter Witkin - Výstava Decadence Now!

30. 9. v 18 h, Dům umění Brno

Výstava Decadence Now! Visions of Excess je projektem, který již v době svých příprav vzbuzuje pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Na celém projektu, který představí více než čtyři desítky umělců (Joel Peter Witkin, Paul McCarthy, Damien Hirst, Robert Mapplethorpe, Pierre et Gilles, Cindy Sherman, Ivan Pinkava atd.), spolupracují desítky prestižních muzeí a galerií z Evropy, Asie i Severní Ameriky. Expozice bude doplněna bohatým spektrem doprovodných programů, jež představí fenomén dekadence sérií filmových projekcí, hudebních a divadelních představení.

Decadence Now! Visions of Excess se uskuteční současně v pražském Rudolfinu a brněnském Domě umění na podzim roku 2010. Tato výstava je prvním podobným mezinárodním projektem, který se snaží koncepčně pracovat s pojmem dekadence v současném umění. Dekadentní tematika je v současné kultuře opět aktuální. Apokalyptický pocit zmaru a krize naší civilizace podněcuje zvýšený zájem o temnou stránku lidského nitra i samotného světa. Od sedmdesátých let 20. století můžeme sledovat kontinuální snahu soudobého umění pracovat s typicky dekadentní tématikou.

Brněnská výstava je tematicky i programově propojena s 45. Mezinárodním hudebním festivalem Brno Moravský podzim

Joel Peter Witkin

Americký fotograf Joel Peter Witkin (nar. 1939 v Brooklynu) patří již od konce sedmdesátých let 20. století k předním představitelům světové fotografie. Jeho instalované černobílé fotografie jsou součástí všech významných světových fotografických sbírek. Ve své tvorbě se věnuje především zátiší a portrétu. Jeho díla představují osobitý pohled na současný svět, často pracuje s odkazy na náboženská témata (Ukřižování, světci atd.), stejně jako na klasická díla světového malířství (Francisco Goya, Odilon Redon, Juan Miró, Hieronymus Bosch atd). Svou tvorbou ovlivnil celou řadu dalších umělců (Erwin Olaf, Jake and Dinos Chapman atd., u nás např. Ivan Pinkava, Václav Jirásek atd.) i hudebníků (Diamanda Galás, Trent Reznor-NIN atd.). Také díky tvorbě Joela Petera Witkina se v posledních letech stále více objevují pojmy dekadence a dekadentní v souvislosti se současným uměním.

Výstava Joela Petera Witkina ve výstavních prostorách Domu umění města Brna ukazuje dílo tohoto umělce v celém spektru jeho tvorby. Witkinova tvorba zatím nebyla v České republice reprezentativně představena, výstava v Brně tedy tuto mezeru zaplňuje.

  • 0 comments
    No comments yet
  • write comment
    !!! Human Verification Answer Required!
website no use cookies, no spying, no tracking
to use the website, we check:
country: US · city: Columbus · ip: 3.137.218.230
device: computer · browser: AppleWebKit 537 · platform:
counter: 1 · online:
created and powered by:
RobiYogi.com - Professional Responsive Websites
00:00
00:00
close
 please wait loading data...